Putkiremonttipäiväkirja: *Sitä* itseään

Varoitus ällöttyjille, tässä postissa puhutaan *siitä*. Liikaa informaatiota, tiedän, mutta ehkä faktat vähentävät niiden tuskaa, joilla sama on vasta edessä.

Uudessa kodissamme alkoi maanantaina putkiremontti. Tekisi mieli laittaa tähän joku onomatopoeettinen eli ääntä muistuttava sana, kuten ”argh” tai ”yök” tai ”blurb”, mutta mikään ei ole oikein tarpeeksi kuvaava. Putket on päätetty korjata sukittamalla, mikä tarkoittaa pikaputkiremonttia.

Moni on kysynyt, mitä sukitus meinaa. Putkia ei siis vaihdeta eikä talon rakenteita rikota, vaan remontti tehdään ikään kuin tähystysleikkauksena. Ensin vanhoihin putkiin sisälle kertynyt *se* jyrsitään pois ja sitten putkien sisään puhalletaan paineilmalla sukka, joka kovettuu ikään kuin uudeksi putkeksi vanhan sisään. Tai näin olen siis lukenut.

Meidän rapussa töiden kestoksi on arvioitu 10 päivää, eli kohtalaisen helpolla meidän on tarkoitus tästä selvitä verrattuna perinteisiin, kuukausia kestäviin putkiremontteihin. Katsotaan, pitääkö aikataulu.

0 päivää remontin alkuun, sunnuntai

Tajuamme sunnuntai-iltana, että nyt se sitten alkaa. Infoa on tullut heikonlaisesti, emme tiedä, mitä pitäisi tehdä ja suojata. Työkaveri on pelotellut kaamealla porauspölyllä, joka leviää koko asuntoon putkiremontissa. Googlaan vielä kerran, tuleeko pölyä sukituksessakin – ei pitäisi tulla. Levitämme silti keittiöön jotain epämääräisiä jätesäkkejä. Tyhjennämme tiskipöydän, vessan allaskaapin ja käärimme pesukoneen jätesäkkeihin. Täytämme vesipulloja jääkaappiin.

1. remonttipäivä, maanantai

Lähden töihin jo seitsemäksi, en näe remonttimiehiä. O kertoo, että ovikello soi jo 07:30. Kuka on keksinyt, että remonttimiesten työaika on 07-15, eikä 08-16, kuten muilla päivätöissä käyvillä ihmisillä? Omat työaikani ovat tietty mitä sattuu ja onneksi olen tällä viikolla aamu- enkä iltavuorossa.

Säätöä tulee siitä, että taloyhtiössä on juuri nyt päätetty vaihtaa myös lukot, mahtava ajoitus. Uusi avaimemme pitäisi käydä myös viereisen talon saunatiloihin, missä on väliaikaiset pesutilat, mutta eipä vaan ovi aukea. Seuraa soittelua isännöitsijälle ja laina-avaimen hakureissu.

Kun palaan iltapäivällä kotiin, ulko-oveemme on ilmestynyt lappu. ”Amme piikattava, solku vuotaa”. Mietin, onko ”solku” kirjoitusvirhe vai joku outo raksasana. Vessanpönttö on viety pois, tilalla on ällöttävä kolo lattiassa. Vessassa haisee *se*, ja ovikin on nostettu saranoiltaan. Keittiön allaskaapin ovi ja putket on irrotettu. Hanasta tulee vettä, mutta viemäriin sitä ei saa laskea, koska putkia ei ole. Raksamiehet ovat suojanneet vessan, eteisen ja keittiön lattiat paperilla.

Huomenna on ensimmäinen, 8 tunnin vesikatko. Enemmän haittaa on viemärin puuttumisesta.

Keittiössä ei ole sotkua. Huomenna alkaa ensimmäinen, 8 tunnin vesikatko. Enemmän haittaa on viemärin puuttumisesta.

Sisälle asuntoon on ilmestynyt etukäteen luvattu kuivakäymäläpytty, pienempi kuin luulin. Laitamme sen parvekkeelle, koska ei se voi olla sisällä lämpimässä asunnossakaan haisemassa. Parvekkeemme kaideseinä on onneksi korkea, sen piilossa voi kökkiä ilman, että alhaalta näkee. Ällöttää, ja joo, olen huusseista vieraantunut kaupunkilainen. Mietin kissaamme, joka joutuu aina kuopimaan hiekkalaatikollaan *sitä*.

L on remonttievakossa maalla, autuaan tietämättömänä muutosta ja viemäreistä. Kuva: Memi

L on remonttievakossa maalla, autuaan tietämättömänä muutosta ja viemäreistä. Kuva: Memi

2. remonttipäivä, tiistai

Lähden taas aikaisin. Eteisessä seisoo iso musta härveli ja irrotettu vessan allaskaappi. Vanha rotale, mutta sen joutuu vielä asentamaan takaisin, koska tässä vaiheessa tehdään vain putket. Muu kylpyhuone uusitaan vasta remontin 2. vaiheessa, noin vuoden päästä, samalla kuin vesijohdot, sähkölinjat ja tietoliikenneyhteydetkin. Kylpyhuoneremontti ei kuulu hintaan, mutta meidän täytyy se teettää. Ne, jotka ovat jo ehtineet remontoida kylppärinsä ennen putkia, eivät joudu turhaan maksamaan uutta täysremonttia.

Ammeen piikkaus tai joku muu mekkala alkaa kuulemma taas jo 07:30 kämpässämme. Menen töiden jälkeen uimahalliin, missä voin samalla peseytyä. Kun palaan kotiin, ammeen kylkeen on ilmestynyt reikä viemärin kohdalle. Mietin, miten sen voi muka paikata siististi siihen asti, kunnes amme puretaan vuoden päästä. Rakennuspölyä ei onneksi ole missään, mutta vessan lattian suojapapereissa on viemäristä levinnyttä ruskeaa tuhrua. Tajuan, että se on tietenkin *sitä*, mitäs muutakaan vessan viemäristä nousisi. YÄK!

Scheisse

Kylppäri on IUH. Päätimme uhrata yhden ruman lautasen haisevan viemärireiän peittämiseen pöntön paikalla.

Syömme kertakäyttöastioilta valmisruokaa, koska tiskata ei voi. Pesemme käsiä sankossa. Kuivakäymäläpytty täyttyy uhkaavan nopeasti, enkä aio olla se, joka tekee sille yhtään mitään.

3. remonttipäivä, keskiviikko

Menen vasta yhdeksäksi töihin ja pelkään, että raksaäijät ryysivät sisään ennen kuin ehdin pukea ja käydä parvekkeella. Viritimme etukäteen sitä varten verhot parvekkeen ikkunaan. Tänään ne menevät kuitenkin ensin toisiin asuntoihin.

Porat sirisee alakerrassa ja keittiön allaskaapin avoimesta viemäriaukosta tupruaa vähän pölyä. Peitämme sen sanomalehdellä.

Eteisen kalustus on nyt kasa tyhjiä muuttolaatikoita, kylppärin allaskaappi ja vessan ovi.

Eteisen kalustus on nyt kasa tyhjiä muuttolaatikoita, kylppärin allaskaappi ja vessan ovi.

Keittiön nurkassa on laskiämpäri nesteille, joita ei voi nyt kaataa viemäriin. Syljen sinne hammastahnavaahtoa ja ällötyn siitäkin. Taidan olla vähän vieraantunut eritteistä. Mietin, miten ennen on eletty, kun ei ollut viemäreitä. Viemäri, mikä ihana keksintö! Eipä ole ennen tullut mieleenkään.

Illalla en huomaa mitään uutta dramaattista. Remontti kai etenee nyt putkien sisällä. O kävi tyhjentämässä laskiämpärin pihalle. Enää kuusi päivää tätä, onneksi.

-Anne

Mainokset

2 comments

 1. Hei, blogisi otsikko on sillä tavalla virheellinen, että ainakaan valokuvista päätetten teillä ei ole tehty sukitusurakkaa. WC-linjan lähtö on ainakin pinnoitettu ja tällöin on kyse täysin erilaisesta teknologiasta. Sukituksen ja pinnoittamisen vertaaminen on sama asia kuin verrata seinän uudelleenrakentamista seinän maalaamiseen. Kyseinen urakoitsija (Consti) on markkinoilla valitettavan tunnettu siitä, että he kertovat asiakkaille sukittavansa viemärit mutta varsinkin huoneistohaaroitukset kylpyhuoneessa ja keittiössä pinnoitetaan (itse käyttävät nimeä putkitus).
  Kehoitan tarkistamaan urakka-asiakirjat (urakkasopimus ja työselitys) ja tarkistamaan oletteko saneet sitä mistä olette maksaneet.

  1. Hei Tapio!
   Kiitos viestistä, johon olen unohtanut vastata. Consti taisi itse puhua materiaaleissaan ”sujutuksesta” eli käytin varmaan itse väärää nimitystä. Kovasti he itse väittävät, että ko. menetelmälle on VTT:n sertifikaatti ja käyttöikäarvio 50 vuotta. http://www.rem.fi/news/5/19/Putkireformin-epoksiputkitukselle-VTT-ltae-50-vuoden-kaeyttoeikae

   Mutta yksittäinen osakas on näissä aikalailla muiden varassa. Paha mennä itse arvioimaan mikä lopulta on hyvä menetelmä. Urakan helppouden puolesta voisin suositella menetelmää muillekin, mutta mieli muuttuu toki nopeasti, jos korjatut putket eivät kestäkään käytössä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s