Mikä on kantakortti ja mistä sen saa?

Jos haluat selvittää yksittäisen sodankävijän vaiheet rintamalla:

1. Tilaa aivan ensimmäiseksi kopiot tutkimasi henkilön kantakortista.  Sotilaskantakortti on kaikista puolustusvoimissa palvelleista laadittu henkilötietolomake, johon on kirjattu mm. tarkat tiedot armeijan suorittamisesta, sota-ajan tarkat saapumis-, loma- ja kotiutuspäivät, joukko-osastot ja muutokset niissä sekä jopa yksittäiset taistelut, joihin henkilö on osallistunut. Kortista löytyy muutakin mielenkiintoista ja hyvin yksityiskohtaista tietoa, kuten rangaistukset, haavoittumiset, sairastumiset, ansaitut kunniamerkit sekä henkilöhistoriallista triviaa, kuten pituus, paino ja saappaan koko.

Aika on puraissut papan sotilaspassia. Paremmat ja tarkemmat palvelustiedot löytyvät kantakortista.

Aika on puraissut papan sotilaspassia. Paremmat ja tarkemmat palvelustiedot löytyi kantakortista.

2. Miten kantakortin saa? Kantakortti on kokonaan julkinen sen jälkeen, kun henkilön kuolemasta on kulunut 50 vuotta. Sukulaiset saavat kantakortin kokonaisuudessaan aiemminkin. Vaikka et olisikaan sukua, palvelustiedot ovat julkisia. Tilataksesi kantakortin, rekisteröidy arkistolaitoksen Astia-verkkopalveluun.  Tarvitset verkkopankkitunnukset tunnistautumiseen. Astia on melko sekava, joten tässä muutama vinkki sen käyttöön.

 • Pane luomasi käyttäjätunnus ja salasana heti muistiin, koska palvelu ei lähetä mitään vahvistussähköpostia, johon käyttäjätunnus jäisi muistiin.
 • Kun olet rekisteröitynyt palveluun, kirjaudu vielä sisään.
 • Toisin kuin voisi kuvitella, kantakorttia ei tilata kohdasta ”aineiston haku ja tilaaminen”, vaan kohdasta ”jäljenteiden ja selvitysten tilaaminen”.
 • Täytä lomake ”Puolustushallinnon henkilöasiakirjatilaus”. Jos olet sukua, täytä myös tiedot sukulaisuussuhteestasi tutkimaasi henkilöön. Ruksi kohta ”kantakortti”. Myös Lotta-palveluksesta voi tilata tietoja samalla lomakkeella.

3. Mitä kantakortin kopiot maksavat? Arkistolaitoksen hinnasto on sekin aika sekava, mutta esimerkkinä voin kertoa, että pappani kantakorttikopiot toimitusmaksuineen kustansivat reilut 16 euroa. Hinta vaihtelee sivumäärän mukaan. Kopiot tulivat postissa kotiin melko nopeasti.

4. Mitä hyötyä kantakortista on? Se antaa avaimet jatkotutkimukseen. Kun tiedät komppanian tarkkuudella, mihin joukko-osastoon henkilö kuului missäkin vaiheessa sotia, voit alkaa lukea tietyn komppanian pitämää sotapäiväkirjaa ja etsiä siitä tietoja sodankävijän vaiheista rintamalla.

Lisää sotapäiväkirjoista täällä.

-Anne

One comment

 1. Isäni Kalle Robert Ojala taisteli talvisodan 2 / KTR 10 joukoissa (Niemen patteristo).
  (Tunsin aikoinani myös Niemen ja hänen perheensä.)
  Mitä tietoja saatan saada tämän linkin kautta kannaksen taisteluista ko; patteriston osalta?
  Olen kirjoittanut auki isäni kalenterimerkinnät siitä lähtien kun hän lähti kotoaan, aina siihen asti kun hän taas palasi vaimonsa ja poikansa (isoveljeni) luokse Jämsänkoskelle. Merkinnät ovat varsin lyhyet ja tiedot tietenkin rajalliset tilanteen vuoksi. Myöskään isä Kalle ei koskaan ollut varsin halukas asiasta tarinoimaan.
  Nyt yrittäisin koota lisää tietoa tuon kalenterin ympärille.

  Jo tässä vaiheessa kiitollisena KT:n kapt. res. Kari Ojala syntynyt 1942

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s